Tidigare kardinals scouting regissören fängslade för att hacka Astros spelare databas

En federal domare dömde den tidigare scoutingsdirektören av St Louis Cardinals till nästan fyra år i fängelse på måndagen för att hacka Houston Astros spelares personaldatabas och e-postsystem i ett ovanligt fall av högteknologiskt fusk som involverar två Major League Baseball klubbar. Christopher Correa hade påtalat sig skyldig i januari till fem räkningar av obehörig tillgång till en skyddad dator från 2013 till åtminstone 2014, samma år som han blev befordrad till chef för basebollutveckling i St Louis. Han blev avfyra förra sommaren och står nu inför 46 månader bakom barer och en domstolsorder att betala 279 038 dollar i återbetalning.Han hade mött upp till fem år i fängelse på varje räkning. St Louis Cardinals spionage påstår: USAs sportens mörka konster går tillbaka 100 år Läs mer

Correa läste ett brev i domstolen innan han dömdes av US District Domstolsdomaren Lynn Hughes och han sa att han var “överväldigad av ånger och ångrar mina handlingar.”

“Jag kränkte mina värderingar och det var fel…Jag uppförde mig skamligt,” sa han. “Hela episoden representerar det värsta jag har gjort i mitt liv.”

Cardinals ordförande, Bill DeWitt Jr, hade klandrat hack på “roguish behavior” av en handfull individer.Ingen annan har åtalats.

Nu när den straffrättsliga processen har slutförts, har kommissionären [Rob] Manfred bett utredningsdepartementet att genomföra en fullständig utredning av fakta i denna fråga, inklusive att begära information från lämpliga brottsbekämpande myndigheter “, säger ligan. “Kommissionären hoppas att utredningen kan slutföras omedelbart för att få honom att kunna vidta lämpliga åtgärder.”

Dataskyddet rapporterades först i juni 2014 när Astros generalchef Jeff Luhnow berättade för reportrar laget hade har blivit utsatt för hackare som åtkomst till servrar och publicerade månader av internhandelssamtal på nätet.Luhnow hade tidigare arbetat för kardinalerna.

De federala åklagarna säger att hackingen kostar Astros ca $ 1,7m, med hänsyn till hur Correa använde Astros data för att utkasta spelare.

FBI sade Correa kunde få tillgång med ett lösenord som liknar det som används av en kardinalsanställd som “var tvungen att byta över sin Cardinal-ägda laptop till Correa tillsammans med laptopens lösenord” när han lämnade ett jobb med Astros 2011. Arbetstagaren identifierades inte, men Luhnow lämnade St Louis för Houston i december samma år för att bli generalchef.

Åklagare har sagt att Correa 2013 felaktigt laddade ner en fil i Astros “scouting list av varje berättigad spelare för det årets utkast.De säger att han också felaktigt visat noteringar av handelsdiskussioner samt en sida som noterade information som potentiella bonusdetaljer, statistik och anteckningar om senaste prestationer och skador av grupputsikterna. Astros är starkt beroende av sabermetri i deras utvärdering av spelare och använd en databas som heter Ground Control för att hysa proprietär information.

Myndigheterna säger att efter att Astros tog säkerhetsåtgärder med Ground Control efter en Houston Chronicle-berättelse om databasen kunde Correa fortfarande få Gillar det.Myndigheterna säger att han hackat e-postsystemet och kunde se 118 sidor konfidentiell information, inklusive noter av handelsdiskussioner, spelarutvärderingar och ett utkast till styrelsen för 2014 som ännu inte hade slutförts.

Luhnow var en nyckel figur i Cardinals egen databas, kallad Redbird. Minst en tidigare kardinalsanställd – Sig Mejdal, en tidigare anställd och analytiker för NASA – hade gått med i Luhnow i Houston.

Luhnow har inte kommenterat i detalj om saken, även om han nekas med någon av Cardinals ‘ intellektuell egendom eller information från Redbird för att skapa Houstons databas.

Kardinalerna är bland basebollens mest framgångsrika franchising på och utanför fältet. Endast New York Yankees har fler World Series titlar än de 11 som vann St Louis.Astros och Cardinals var rivaler i National League Central tills Houston flyttade till American League 2013.