Surreys rekord-åttonde-wicket står gör Hampshire lider i värmen

Spara en tanke för Will Smith, Hampshires kapten. Hans trupp har blivit gutted av skada och internationella call-ups och Surrys batsmen fester på vad lite kvar. De slog 163 överst eftersom Ben Foakes gjorde sitt högsta förstklassiga poäng (141) och Smiths motsatta nummer, Gareth Batty, från No9, gjorde ett sekel av sin egen, hans tredje i första klassens cricket, men först för 209 innings. När paret delade Surreys record eight-wicket-partnerskap, kändes det som om deklarationen aldrig skulle komma men kort efter te, med 637 på tavlan och den tredje nya bollen som användes, batty relented.

Det var inte så länge som Surrey hällde salt på Smiths öppna sår. Hans första boll, markerad av Mark Footitt, var full och helt enkelt för snabb och han spelade på.I Footitts nästa över Smiths öppningspartner och hans gamla hand, flög Jimmy Adams direkt till midwicket och Hampshire var fem till två.

Detta samlade 20-årige Tom Alsop och Ryan McLaren, som hade bowlade 24 overs och inte batted högre än No7 hela säsongen. Paret delade 68 för att styra Hampshire till stubbar, men inte utan incident; McLaren fanns på baksidan av Stuart Meaker och släppte två gånger i sladden innan han hade 10, av Sam Curran och Meaker.

Foakes erkände beslutet att bada så länge som Surrey gjorde var delaktisk, del kind . “Vi ville bada stora eftersom vi vet att med tanke på hur det är kommer chanserna att få 350 att vara ganska troligt,” sa han. “På så vis kan de fortfarande göra 400 och måste följa vidare.Batts ville gå ut även för ett par överskott efter te för att pissa deras smeten av. Jag trodde att vi skulle kunna förklara, men det var oroande för deras batsmen att gå ut igen, måste ta en ny boll. “

Det fungerade säkert; de tre öarna efter te var tillräckligt för att se Batty tappade i glid, på 105 och en annan missfält i djupet. Införandet av rekordpartnerskap är aldrig roligt, men rekordet åttonde-wicket-partnerskap – även i svältande värme – är bland de värsta, särskilt när paret kom ihop med poängen redan 415.Dålig Mason Crane, den beundransvärda 19-åriga benspinnaren, fick 51 övergångar av transplantat och dödade sig på att nå sitt halvt sekel.

Foakes, en wicketkeeper av klass och batsman av löftet, hittade sig fortfarande på No7, kom till veckan i dagens tredje över när Steven Davies fängdes fram av Gareth Berg. Hans första 50, som kom från sin 102: a boll med en härlig rak körning från Berg, ackumulerades noga, eftersom han och Aaron Finch, som hade säkrat en fjärde batting, framgångsrikt försökt att neka Hampshire en andra bowlingpunkt. Finch, som hade blivit en punchy 86, fångades fram av McLaren precis som han såg att han lät flyga.Curran kom och gick och hittade fyra gränsar (en gåva av störningar från Smith) innan han hoppade ner på banan och stumpades av Crane.

Batty gick med i Foakes, som hade skurit snyggt och varit svår på någonting på hans kuddar och 222 körningar senare hade de fortfarande inte separerats. Batty, workmanlike och osjälvisk som någonsin, tog inte bort hjälmen på att nå sin ton, en rostande affære som inkluderade två sexes svattade ner marken från Crane och massor av vagnar genom midwicket. De gjorde ett nyfiken par – dextrous Foakes och no-nonsense Batty – men har säkerställt att Surrey inte kan förlora. Surrey har verktygen, särskilt Footitts takt, för att ta 18 wickets men en liten ryggskada hålls Zafar Ansari från fältet och det är liten tur.De kan ha varit två perfekta dagar, men en andra seger av säsongen, som Alsops och McLarens rearguard visade, kommer att kräva jobb.