Ryssland kan förbjudas från OS i Rio över statligt sponsrad dopning

Den internationella olympiska kommitténs styrelse kommer att diskutera resultaten av rapporten från den kanadensiska advokaten Richard McLaren i en telekonferens på tisdagen. Att Ryssland från Rio är absolut nödvändigt för att rädda olympiska spelarnas trovärdighet | Andy Bull Läs mer

McLaren sa att han hade funnit övertygande bevis på att det ryska ministeriet för idrott gömde hundratals positiva drogtester bland sina idrottare i spetsen för OS i London 2012, liksom under världen Athletics Championships i Moskva 2013 och Vinter OS i Sochi ett år senare.

Bland alternativen på bordet för IOC kommer ett fullständigt förbud mot Ryssland från OS i Rio, som börjar nästa månad, som såväl som ett förslag om att tillåta enskilda idrottsförbund att bestämma sig för att genomföra separata förbud – vilket, med tanke på tidsplanen, kommer att bli nästan omöjligt att driva igenom.

Förra månaden ryssades Rysslands spårmarksstjärnor från Rio av Internationella föreningen av friidrottfederationer, med bara de som hade utbildats utanför det ryska systemet får konkurrera under en neutral flagga. Thomas Bach, IOC-presidenten, kallade resultaten av McLarens rapport “en chockerande och oöverträffad attack på int idrott av sport och på olympiska spelen “.Bannerade ryska idrottare

Den centrala upptäckten av McLarens utredning var att ryska idrottare” från de allra flesta olympiska idrottarnas sommar och vinter “hade gynnat ett system för att göra positiva Resultatet försvinner, vilket hade blivit statlig politik efter landets dåliga medaljräkning under Vinter OS 2010 i Vancouver.Kreml sade att rapporten var baserad på en whistleblower med ett “skandalöst rykte”.

Bach har kommit under ökat tryck från idrottare och World Anti-Doping Agency, som vill ha Ryssland förbjudet. Enligt McLaren var en nyckelspecialist idrottsminister, Yuri Nagornykh, utsedd av Putin, som “bestämde vem som skulle dra nytta av en omslag och som inte skulle skyddas”.

McLaren bekräftade också påståenden om att steroid-tainted urinprover swapped för rena i Sochi med hjälp av Rysslands underrättelsetjänst och anti-doping tjänstemän. De smittade proverna passerade genom ett “mushål” från insidan av Sochi-labins säkra periferi till ett intilliggande operationsrum, där de påstås vara omkopplade.