Ryska tjänstemän hävdar att idrottare var oskäliga i Wada dopingrapport

Ryska tjänstemän och idrottare har avkunnat nya fynd om statligt engagemang i prestationshöjande narkotikamissbruk vid OS i Sotji och hävdar att oskyldiga idrottare straffas som en del av en politisk utbrottskampanj mot Ryssland.

A Undersökningen av världens antidopingbyrå ​​leds av den kanadensiska advokaten Richard McLaren på måndagen att det ryska idrottsministeriet och säkerhetssystemet för säkerhetstjänsten hade underlättat och täckt systematisk dopning av konkurrenter vid världsmästerskapsmästerskapen i Moskva, World University Games i Kazan i 2013 och Sochi Vinter-OS i 2014. Biträdande idrottsminister, Yury Nagornykh, bestämde vilka positiva dopprover som skulle gömma sig och Unibet sportministern Vitaly Mutko kunde inte ha vetat om täckningsarbetet, sa McLaren.Rysslands idrottsministerium avböjde förfrågningar om kommentarer på måndag. Banning Ryssland från Rio är absolut nödvändigt för att rädda OS: s trovärdighet Andy Bull Läs mer

Den ryska presidenten Vladimir Putin svarade genom att säga att rapporten baserades på en mans vittnesbörd och att den olympiska rörelsen kunde vara på gränsen till splittring.

I ett uttalande som publicerades av Kremlin sade Putin att det inte fanns någon plats för dopning i sporten, eftersom det var ett hot mot idrottarnas liv Unibet och hälsa och diskrediterad fair play.Han tillade att ryska tjänstemän som nämns i rapporten “som direktansvarig” kommer att tillfälligt avbrytas, men frågade Wada-kommissionen för mer detaljerad och “objektiv” information.

Putin talade också mot ett “farligt återfall i inblandning av politik i idrott “som kännetecknade olympiska bojkotter under det kalla kriget och varnade för att det olympiska samhället igen kunde delas upp. Den ryska olympiska kommitténs huvud, Alexander Zhukov, som övervakade Sochi-spelen där Ryssland toppade medaljräkning, försökte lägga fynden i ett gynnsamt ljus.Zhukov har träffat Internationella olympiska kommittén de senaste månaderna för att diskutera Unibet Australia antidopningsreformer och åtgärder mot Ryssland, som hittills varit begränsade till ett förbud mot det ryska idrottslaget. Banned Russian athletes

“The faktum att kommissionen inte gav några rekommendationer om att förbjuda [hela ryska laget från OS] är ett positivt faktum, “sade Zhukov till statsbyrån Tass. “Men vi måste studera rapporten mer ingående.”

De flesta andra fördömde resultaten som förutspådda.Den ryska idrottsförbundspresidenten Dmitry Shlyakhtin, som utsetts som en del av reformerna efter organisationen, blev förbjudet förra året för dopingpåståenden, sade att McLaren-rapporten “inte bekräftades av någonting” och att han hoppades att det inte skulle påverka skiljenämnden för sportens Unibet beslut om Ryssland, vilket förväntas i veckan.Landet letar efter 68 idrottare, inklusive den guldmedaljevinnande pojkvällaren Yelena Isinbayeva och höghopparen Ivan Ukhov, för att få lov att tävla i OS i Rio trots förbudet mot det ryska idrottslaget. Rysslands dopingskandal: fem saker som vi lärde oss av Wadas rapport Läs mer

“Andra länder har inga färre problem och olika problem som måste lösas men av någon anledning söker de efter problem i Ryssland hela tiden” Shlyakhtin berättade för Tass. “[Grigory] Rodchenkov tänkte allt detta upp och organiserade det och matade våra idrottare hans cocktails”, säger Dmitry Svischyov, ordförande för parlamentets sportutskott, med hänvisning till självuppenbarelsens uppenbarelser. exiled tidigare anti-doping laboratorium huvud som han gav idrottare steroider blandade med alkohol. “Det finns inget förtroende för den här personen…Nu finns det ett stort antal insinuationer, hans fantasier, men inte en av dem bekräftas av fakta.” Den internationella olympiska kommitténs chef Thomas Bach har lovat att ta de “hårdaste sanktionerna” mot organisationer och individer som är involverade i den “chockerande” Wada-rapporten, och 10 länder förbereder sig för att kräva att Ryssland undantas från OS.

Ryska statsmedierna svarade på rapportera genom att ifrågasätta sin opartiskhet. “McLaren sa att ingen erbjöd honom någon intervju, ingen erbjöd sig att visa någonting, och därför var rapporten ensidig och baserad på Rodchenkovs uttalanden”, berättade Rossiya 1 korrespondent Irina Sokolova för tittare från Toronto.Faktum är att McLaren sa att utredare hade genomfört intervjuer med Mutko men fann dem “singelhjälp”.

TV-kommentatorer hävdade att rena idrottare straffades för åtgärder av några dåliga äpplen. Den olympiska bronsmedaljevägaren Olga Graf berättade för Rossiya 24 att dopingkontrollen hade varit rigorös vid OS i Sotji och sa att rapporten var “baserad på några ord som inte var konkreta fakta”.